Att välja fel kan bli en kostsam historia
– undvik fel val & spara tusenlappar

Idag är expertis och rätt kompetens väldigt eftertraktat och något som är oerhört värdefullt. Med rätt person kan förmågan ta verksamheten till nya höjder och framgångar. Väljer man däremot fel kan det innebära flera oangenäma konsekvenser och resultera i en mycket kostsam historia för verksamheten. Att välja fel person påverkar alla aspekter av ett företags resultat, eftersom mänsklig innovation idag är avgörande för företagets framgång.  

Det uppskattas att var tionde matchning mellan person och tjänst i Sverige blir fel och därmed kostar de svenska bolagen tiotals miljarder kronor varje år. Handlar det om en position som en interim ledare kan kostnaden bli betydligt högre. Att välja fel person har flera negativa effekter som kan bli väldigt kostsamma, inte bara i pengar utan också i tid och energi. 

Förutom tid, pengar och energi kan val av fel interimschef bidra till negativa konsekvenser som:

  • Personen har svårt att samarbeta med sin egen ledningsgrupp 
  • Levererar inte som förväntat 
  • Dåligt ledarskap p g a för kort ledarerfarenhet eller självinsikt 
  • Om personen har svårt att samarbeta kan det leda till att andra nyckelpersoner säger upp sig 

Rätt matchning sparar svenska företag miljarder

Att välja rätt person till ett utmanande uppdrag bygger på kunskap om att få till rätt matchning. Något som kräver både kompetens och ett gediget hantverksarbete. Därför är det klokt att välja en etablerad leverantör av interim management. Någon som förstår behovet av strategisk ledarskapsförsörjning samt har personlig erfarenhet av att arbeta på ledningsnivå. Det kommer ge dig som uppdragsgivare tillgång till en professionell kompetens som lyssnar, förstår komplexiteten i ditt behov av lösning och vägleder dig till bra beslut.  

Det personliga mötet och engagemanget från leverantören är viktiga förutsättningar för ett väl genomfört uppdrag. Leverantörer inom interim management ger dig ingen bruttolista – här får du istället förslag på en, högst två personer som kandidater till att lösa uppdraget. 

För att göra rätt val är en leverantör inom interim management rätt väg att gå. Det uppdragsgivaren behöver är någon som har hög sekretess och integritet samt en god förståelse för komplexiteten i uppdraget. Genom interim management behöver du som företag inte vara orolig över att göra fel val. Här får du istället rätt person på rätt plats som snabbt levererar goda resultat och du sparar både tid, pengar och energi.   

Hur fel val har kostat tid och pengar

Mason blev kontaktade av kund, som hade i syfte att hitta rätt interim VD för sitt familjeägda företag. Vid kontaktens tidpunkt hade företaget redan en tillfällig VD, en person som var nära vän till en av styrelseledamöterna. 
Det visade sig att den tillfälliga VD:n saknade ledarskapsförmåga och hade samarbetssvårigheter. Vilket gav konsekvenser att två viktiga nyckelpersoner lämnande verksamheten. Då den tillfälliga VD:n var nära vän till en av styrelsemedlemmarna tog det lång tid innan beslutet om att säga upp personen  fattades.

Kostnaden för att ha valt fel person var inte enbart rekryteringskostnader för nya chefer utan företaget hade också förlorat tempo och effektivitet i flera affärsprocesser. Vidare gav det dessutom negativa konsekvenser som gjorde det svårt att intressera nya medarbetare.  Utifrån etablerad matchningsprocess kunde Mason snabbt tillgodose kunden med en ny kandidat. Det blev rätt person med utmärkt ledarskapsförmåga som kunde ta företaget igenom ett planerat förändringsprogram och leverera fantastiska resultat.

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att hitta rätt person till utmanande tjänst på ditt bolag? Kontakta oss så berättar mer om vår matchning och interimslösning.

Vill du få de senaste nyheterna?

Missa inget, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera